Острів Врангеля

Острів Врангеля

Острів Врангеля на території Чукотського АТ – одне з найдивовижніших місць в світі. Протягом кількох століть острів залишався недоступним людині. Сувора і холодна Арктика рятувала його від цікавих вчених і дослідників. Острів розташований на кордоні Східно-Сибірського і Чукотського морів. Загальна площа заповідника становить близько 2225,6 тисяч га.

Вивчення острова почалося в 30-х роках ХХ ст. Але незабаром вся господарська діяльність на острові припинилася. У 1937 р. другий начальник поселення А. В. Мінєєв видав указ про заборону промислу песця на півночі острова з метою природоохоронної, тим самим зробивши з цього району репродуктивний заказник.

У 1953 р. місцеві власті ухвалили резолюцію про охорону на острові Врангеля лежбищ моржів, а в 1968 р. тут було організовано заказник для охорони гніздування білого гусака, моржів, чорної казарки, білих ведмедів і колоніальних поселень морських птахів. Через деякий час з острова Нунивак на острів Врангеля були інтродуковані вівцебики та виконавчий комітет Магаданської області робить відведення землі островів Геральд і Врангеля під майбутній заповідник для охорони рідкісних природних комплексів островів. Державний заповідник «Острів Врангеля» був офіційно організований 23 березня 1976 р.

Головним завданням заповідника є вивчення та збереження тваринного світу на острівній частині Арктики. Незважаючи на арктичне положення острова, його флора відрізняється високим рівнем ендемізму, чого немає на інших островах Арктики. Тут можна зустріти типово арктичні, а також більш південні види рослин. В Червону книгу серед рослин включені зростаючі тут сердечник пурпуровий і злинка складний.

Острова Врангеля вважається найбільшим у світі районом концентрації родових барлогів білого ведмедя. Кожен рік на острові залягають у барлогу близько 400 ведмедиць. Крім того, тут розташовані найбільші на території східної Арктики колонії морських птахів, єдина, що збереглася до сьогоднішніх днів в Азії велика гніздова колонія білих гусей і найбільші в Чукотському морі колонії толстоклювой кайри, чистика і моєвки.

У літній і осінній час року в акваторіях Східно-Сибірського і Чукотського морів трапляються гренландський кит, сірий кит, білуха і фінвал.